donderdag 13 maart 2014

De Rode Ridder Rollenspel

Een prangende vraag: waarom is er nooit een rollenspel rond de stripreeks De Rode Ridder verschenen?

Iedereen in Vlaanderen kent ongetwijfeld de strips van de Rode Ridder. Kenners weten ook dat Willy Vandersteen (of zijn medewerkers) oorspronkelijk zijn mosterd haalde bij de ridderstrips van Prince Valiant, door Hal Foster. Ondertussen is de stripreeks rond de figuur van de Rode Ridders reeds aanbeland bij nummer 241.

Iedereen die de reeks ooit gevolgd heeft zal weten dat er nogal sterke variabiliteit in de kwaliteit van tekeningen en verhalen zit. Echter, enige weken geleden besloot ik een deel van mijn oude strips nog eens opnieuw ter hand te nemen (quasi zonder uitzondering alle nummers 1-100), en ik was aangenaam verrast. Niet alleen vielen me soms wel goede tekeningen op, maar een aantal verhalen zouden bijna rechtstreeks kunnen vertaald worden naar een rollenspel-situatie. Het viel me op dat een aantal verhalen soms zelfs beter waren dan sommige commercieel beschikbare modules.

Er is wel ooit een Rode Ridder bordspel gepubliceerd (link op boardgamegeek), en ongetwijfeld moeten er wel spelersgroepen geweest zijn die de avonturen van de Rode Ridder als leidraad gebruikt hebben voor hun eigen campagnes.

Ergens blijft het een gemiste kans dat de enige echte Vlaamse middeleeuwse/fantasy/sword&sorcery/pulp-achtige verhalenreeks het nooit tot een rollenspel geschopt heeft. Misschien moet er eens werk gemaakt worden van een Schimmen & Schaduwen supplement dat de setting van de Rode Ridder uitwerkt?

Om mijn idee wat kracht bij te zetten, hieronder enkele sfeertekeningen, die niet in een campagne zouden misstaan. Bron: http://www.stripspeciaalzaak.be/Toppers_RodeRidder.htm

Uit het album Kerwyn de Magiër. Dergelijke tovenaars kunnen een rol spelen in om het even welke fantasy-campaign.
Natuurlijk kunnen heldhaftige vechtscènes niet ontbreken. Uit Het Beleg van Crowstone.
Aan afzichtelijke creaturen geen gebrek, vooral vanaf albumnummers ~60, waarin fantasy en science fiction elementen peer prominent aanwezig worden. Het monsterhoofdstuk is dus ook gecovered.

Deze tekening spreekt echt wel tot mijn verbeelding. Een geheimzinnig schip vol ondoden? Uit Het Spookschip.

Uit De Parel van Bagdad kunnen we nog een extra monster halen.
Wow. Dit personage spreekt echt wel tot de verbeelding. De Nachtmerrieridder uit de Schimmen & Schaduwen legenden? Album De Duistere Bondgenoot.

En voor de eigen Legends & Lore uitbreiding, hebben we ook de Walkures.

4 opmerkingen:

  1. Mijn favoriete jeugdstrip!

    Die nachtmerrie ridder uit de duistere bondgenoot heeft veel weg van één van de zware fantasy ruiters van de oude areola roccoco reeks van Minifigs. Spijtig genoeg niet meer in mijn bezit...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk denk ik dat Karel Biddeloo zich voor "Nocturno", heeft laten inspireren door Frank Frazetta's "Death Dealer" (http://en.wikipedia.org/wiki/Death_Dealer_(painting) )

      Verwijderen
    2. @WimVdB Karel Biddeloo was een liefhebber van Pulp (zoals "Kane" van Karl Edgar Wagner of "Tschaï" van Jack Vance), Heroïc Fantasy en SF. Toen Willy Vandersteen beslist had om ermee te stoppen en Johan te laten sterven, wist Karel hem te overtuigen om de reeks volledig aan hem over te laten, en met succes want hij maakte er een degelijke "ridderstrip" van met enkele hoogstaande verhalen zoals oa. "De Duistere Bondgenoot", welke een degelijke verwijzing kon zijn naar Amerikaanse comics van Wallace Wood of Frank Frazetta. Ik moet vooral denken aan het schilderij "Death Dealer", wanneer ik Nocturno zie (http://en.wikipedia.org/wiki/Death_Dealer_%28painting%29 ), maar er zijn nog tal van andere verwijzingen. Een ander mooi voorbeeld is het album "De Dame der Poorten", welk ook vol staat van dergelijke verwijzingen en welk ik persoonlijk als één van zijn beste albums beschouw. Karel Biddeloo was een voorloper voor zijn tijd hij wist niet alleen in Vlaanderen, maar eigenlijk in heel België, zijn stempel te drukken als tekenaar van de "Fantastische Strip". Dit was eigenlijk nog nooit eerder gedaan, buiten enkele Waalse tekenaars in "Wordt Vervolgd". Naast Biddeloo, was Frank Sels (vader van Ersel) ook een verdienstelijke medewerker met albums als "Kerwyn de Magiër" en "De Maansteen". Moet toegeven dat Claus Scholz, Marc Legendre & Martin Lodewijk ook al goed werk geleverd hebben. Legendre gaf de jeugdboekenreeks zelfs een nieuw leven, na de dood van Leopold Vermeiren.

      Verwijderen
  2. Zeker vanaf wanneer Biddeloo de strip overnam, heb ik altijd het gevoel gehad dat Biddeloo zelf zeer belezen was in het fantasy-genre, en eventueel zelf ooit fantasy roleplaying heeft gespeeld. Sommige monsters in latere albums zijn zó typisch dat ze rechtstreeks uit een D&D Monster Manual hadden kunnen komen. Nu, ongetwijfeld zal de invloed eerder onrechtstreeks zijn. Zowel Biddeloo als vele D&D en Fantasy roleplaying producten haalden hun inspiratie bij gelijkaardige bronnen.

    BeantwoordenVerwijderen