woensdag 28 november 2012

Bestiarium: Goopievanger

Enige tijd geleden dat er nog een blogpost geweest is, maar de Crisis 2012 conventie in Antwerpen en real-life beslommeringen hebben roet in het eten gegooid.

Als opvolging van het vorige leuke diertje, de goopie, hier de goopievanger, verschenen in Goblin Tribuun nr. 2. De goopievanger is een van die monsters die Schimmen & Schaduwen zo leuk maken, en waarbij een beetje absurditeit nooit ver weg is. Opnieuw meesterlijk tot leven gebracht door tekenaar Foob.

Goopievanger, getekend door Foob, en verschenen in Goblin Tribuun 2
"De goopievanger is een klein, vinnig diertje dat weliswaar vrij ongevaarlijk is. Het komt vooral voor in Lir waar het vreselijk gehaat wordt. De goopievanger leeft, evenals zijn prooi, de goopie, in de bomen. Opvallend aan de anatomie van het roofdier is een groot kleverig net dat zich tussen twee benige uitsteekselsop diens rug bevindt. Bij de geboorte zit dit net, opgevouwen, stevig tegen het lichaam aangedrukt, maar al na enkele dagen ontplooit het zich en komt rechtop te staan. Zodra dit gebeurd is wordt de jonge goopievanger, tot dan nog door de moeder gezoogd, verstoten en is hij op het vangen van goopies aangwezen om te overleven. Dit doet hij door, gewoonlijk vanuit een goed gekamoefleerde positie, onverwachts en biksemsnel de weg van rondspringende goopies te versperren zodat zij in zijn net verstrikt geraken en hij ze met zijn krachtige klauwenkan vastgrijpen en oppeuzelen. De stof waaruit het net van de goopievanger gemaakt is, is uitzonderlijk geschikt voor het maken van uitzonderljk duurzame weefsels en bijgevolg erg kostbaar en gegeerd in heel Dor. Goopievangers leven niet in groep en jagen alleen. Ze zijn zeer schuw en zullen kontakt met andere wezens altijd proberen te mijden."

Merk op dat sommige woorden ietwat vreemd gespeld zijn (gekamoefleerd, kontakt). Dit heeft te maken met het verschil tussen voorkeurspelling / progressieve spelling dat in de jaren 90 nog actueel was. Daarover misschien in een volgende blogpost meer, want er is zelfs ooit een verantwoording voor het gebruik van progressieve spelling in Schimmen & Schaduwen materiaal verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten